Med domprovsten i kajak fra Viborg Domkirke til Hagia Sofia

I efteråret 2017 padlede Viborgs domprovst, Thomas Frank, i kajak ad vikingernes sagnomspundne rute ad de russiske floder fra Nordrusland til Sortehavet. I alt padlede han 3500 km fra byen Staraja Ladoga, 100 km øst for Skt. Petersborg, til Istanbul, hvor han sluttede sin rejse med et besøg i den berømte Hagia Sofia-katedral. Inden han startede sit togt, var han inde ved abcSPROG, hvor han fik målrettet russisk sprogtræning med Trine Søndergaard.

Thomas havde lært noget russisk for nogle år tilbage, men han ville gerne være så godt sprogligt rustet som muligt til sin rejse. Som altid tog kurset sit udgangspunkt i kursistens behov. I dette tilfælde var behovet at kunne tale med lokalbefolkningen langs flodbredderne på den lange tur, f.eks. at få lov til at slå sit telt op eller spørge om indkøbsmuligheder, retning og strømforhold. Det er et anderledes jobrelateret sprogkursus, men som Thomas så spidsfindigt udtrykker det, var det en forudsætning for at komme ”sikkert i land”! I mit tilfælde var et skræddersyet sprogkursus helt nødvendigt, siger han, det var ganske simpelt et spørgsmål om sikkerhed!

Thomas taler om sit eget kursus, men han mener også, at det gælder alle andre, som har en international berøringsflade. Det er helt centralt at have lært sproget, siger han. Både fordi det letter dagligdagen, men også for at vise sin gode vilje. Man skal ikke undervurdere synergieffekten: Jeg følte mig bedre rustet og følte en større glæde ved den lettere kommunikation – og desuden var folk mere venlige, når jeg forsøgte mig på deres sprog.

Særligt for Rusland er der jo lidt af en krise i vores opfattelser af hinanden, som man også skal have i baghovedet. Ved at have forberedt mig helt specifikt har jeg adresseret deres billede af vesterlændinge og vist dem, at vi (jeg) jo slet ikke er så slemme. Jeg er tværtimod et venligt, interesseret og imødekommende menneske. Og det har måske været en positiv overraskelse.

Jeg vil anbefale sådan et skræddersyet kursus i næsten alle situationer. Jeg fik god undervisning med en god underviser og godt med nyttigt hjemmearbejde. Vi arbejdede på tavlen, med billeder og med praktisk dialogtræning. Vi øvede også en præsentation på russisk af mig og mit projekt, så jeg havde det at sige til interesserede. Hele kursets essens var jo sådan set, at jeg og min underviser forsøgte at forudsige mit behov og ruste mig til situationen.

Hvad der kunne have været bedre? Thomas griner. Jeg kunne have taget flere timer og lært mere. Det gør jeg næste gang!

Dejligt at høre, Thomas. Vi håber også at få en lille finger med i din næste spændende ekspedition.