DSB-tysk – det kører på skinner

Christian, Henrik, Torben, Palle, Peter, Jes og Erik fra DSB går til tysk, og jeg har fået lov til at kigge ind til deres sidste lektioner i denne omgang

Inden start får jeg en lille snak med underviseren, Line. Vi taler om det vanskelige i at undervise folk, som lærer på andre måder end en selv. Line er uddannet cand. ling. merc. i tysk og er vant til at gå analytisk og grammatisk til sproget. “I starten brugte jeg meget tid på at træne grammatik, fordi jeg opfatter det som nødvendige byggesten for at komme videre med sproget. Men det er som om DSB-herrerne her ikke har brug for det på samme måde, som jeg har. Tit er de gode til at lave sætninger og f.eks. oversætte tyske sætninger til dansk – det gør de rigtig godt og vel at mærke uden at tage udgangspunkt i grammatikken. Så i løbet af kurset har jeg flyttet fokus mere og mere over på tekstlæsning og udvidelse af ordforråd, som de kan bruge til samtale. Vi har bl.a. læst tekster om stormen og dens følger, en julehistorie, tekster om forskellige håndværkserhverv, og så har vi talt en masse om værktøj. Jeg har selv lært en del nye ord i den forbindelse. F.eks. har jeg lige fået at vide, at “skruenøgle” er et “kvindeord”, som dækker over alt det værktøj, piger ikke kender navnet på …”

I løbet af kurset har Line givet herrerne hjemmearbejde, så de har ikke fået lov til bare at “sidde med”. “Vi ser også tysk tv i fritiden for at træne ekstra,” siger Peter.

Når jeg spørger gruppen, om det er godt at gå til tysk, er der bred enighed om, at det har været et rigtig godt forløb.

“Nu er det tredje kursus, vi er med på, og det bliver bedre og bedre,” siger Christian. “Vi kommer gerne igen til en ny omgang!”

Palle er den “nye dreng i klassen”, og han er også kommet godt i gang, selv om det tyske var noget rustent i starten, fortæller han.

“Vi prioriterer alle dette her og er glade for at komme,” siger Henrik, ”jeg er her, selv om jeg lige har fået fri kl 6.15 i morges, og andre skal møde i eftermiddag og arbejde hele natten.”

“Det er godt at være en lille gruppe; så kan man ikke sidde og putte sig. Man bliver trukket frem i manegen,” siger Jes

“Det er også helt perfekt, at underviseren kommer til os, så har vi mindst mulig spildtid,” siger Palle, som stadig har sit orange arbejdstøj på.

“Det er i hvert fald sjovere at have tysk på denne måde end i folkeskolen. Vi lærer en masse, men der er ikke noget fast pensum,” siger Palle. ”Ja, og derfor er vi ikke under pres,” siger Henrik. “Hov, hvad mener du med det?!” afbryder Line, og alle griner.

Der er en dejlig let stemning i det lille mødelokale, og den unge Line og de 7 DSB-herrer, hvoraf de fleste har arbejdet her i det meste af hendes levetid, lader til at være et godt match.

“Bruger I tysk i jeres arbejde, eller er det ren interesse, dette her?” spørger jeg.

“Jo jo,” svarer Torben straks, “hver nat har vi et tysk ICE-tog stående, og det tog skal jo tjekkes, og der skal rapporteres til “førerbunkeren” i Tyskland, om alt er i orden. Og det sker på tysk. Computeren i toget kører med tyske styreprogrammer, og hvis man ikke forstår de tyske ord, så er man jo på herrens mark.”

Jeg skynder mig at smutte igen, så jeg ikke stjæler mere tid fra de sidste tysklektioner i denne omgang. Det var spændende at få lidt feedback og også at mærke stemningen i gruppen. Man får helt lyst til at være med!

Efter dagens undervisning fik Line en rundvisning på værkstedet, som ikke er alle forundt, da Peter tog hende med og bl.a. viste hende sit yndlingstog.

Vi håber at kunne byde Christian, Henrik, Torben, Palle, Peter, Jes og Erik velkommen tilbage til en ny omgang tysk en anden gang. Det var en fornøjelse at møde jer!